Mandag 21. oktober 2024 kl. 9.30 - 17.00
Kosmopol, Fiolstræde 44, København K
NB: Programmet er foreløbigt. Det vil løbende blive opdateret.
9.30: Ankomst og morgenkaffe
10.00: Velkomst
10.15: Omsorg under pres
Line Hillersdal
Lektor, på Institut for antropologi, Københavns Universitet og Docent ved Institut for Sygeplejerske- og Ernæringsuddannelserne på Københavns Professionshøjskole
Danmark står lige nu over for store demografiske forandringer og mangel på arbejdskraft i velfærdssektoren, hvilket truer omsorg som en livsopretholdende praksis og grundpille i det danske velfærdssamfund. Flere velfærdsforskere advarer om, at Danmark, ligesom mange andre steder i verden, står midt i en omsorgskrise. Det betyder at pårørende, naboer og civilsamfundet må forberede sig på at spille en mere aktiv rolle i omsorgen. Vi ved dog meget lidt om, hvordan familiemedlemmer, frivillige og velfærdsprofessionelle oplever og håndterer hverdagens omsorgskriser samt leverer omsorg i et velfærdssamfund under pres. Dette oplæg vil belyse disse spørgsmål med udgangspunkt i indsigter fra det igangværende forskningsprojekt Care Across Generations.
10.45: Prioritering og magisk tænkning
Susanne Ekman
Antropolog og lektor i ledelse, organisation og arbejdsliv ved RUC
Prioritering i Sundhedsvæsenet er udfordret af en kultur præget af “giftig gæld”, pseudoprioritering og skjult gældsrulning. Konsekvenserne af den manglende prioritering har konsekvenser i form af ulighed i sundhed, udmattelse af sundhedspersonale og flytning af opgaver til blandt andet hjemmene.
Susanne Ekman er blandt andet forfatter til bogen: “Giftig gæld og udpint velfærd” - Om udpiningen af den offentlige sektor og gældens destruktive dynamik.
11.15: Pause, Netværk og poster-udstilling
11.30: I krydsfeltet mellem miljø og sundhed
Martin Høybye
PhD, Etnograf, kunstner og sangskriver
Martin Høybye har forsket i social og miljømæssig usikkerhed, samt hvordan sangskrivning og musik kan hjælpe med at forstå og bearbejde, hvad der sker. Gennem sin forskning har han skrevet godt 35 sange i samarbejde med folk der lever med den slags udfordringer - fra Cape Town til Danmark.
Martin Høybyes oplæg handler om kunstneren som etnograf i krydsfeltet mellem miljø og sundhed.
Find flere sange, musikvideoer og info her.
11.45: Med udmattelse som vilkår
Ayo Wahlberg
Institutleder, professor, Institut for Antropologi, Københavns Universitet
Med udgangspunkt i den dalende fertilitet stiller Ayo Wahlberg spørgsmålet: Om unge mulige forældre simpelthen er for udmattede og ikke kan overskue fremtiden og de krav der bliver lagt på dem? Forklaringer på barnløshed er i den optik ikke bare biologiske, men samfundsmæssige. Samtidig sætter udmattelse også sit præg på andre livsfaser og sygdomstilstande, som kalder på alternative forklaringer.
12.30: Frokost, Netværk og Posterudstilling
13.30: Temasessions - Vælg en af fire sessions
14.30: Pause, Netværk og Posterudstilling
14.45: Panelrefleksion
Opsamling på sessions. Blandt andet med en facilitator fra hver af sessionerne samt oplægsholderne eller andre relevante antropologer.
15.30: Keynote: Omsorg i den antropocæne tidsalder
Ingvil Førland Hellstrand
Lektor i kønsstudier ved universitetet i Stavanger, Norge
Antropocæn er både et geologisk, politisk og etisk begreb for at beskrive menneskenes påvirkning på, og ansvar for, alt liv på planeten. Ingvil Førland Hellstrand er interesseret i sammenhænge mellem antropocæn opmærksomhed mod det ikke-menneskelige og feministisk omsorgsetik, der fastholder at sårbarhed er en iboende del af det at være menneske. Nutidig populærkultur er fuld af fortællinger som udfordrer en traditionel tovejs relation mellem omsorgsgiver og omsorgsmodtager, og som åbner for mere ukontrollerbare, uoverskuelige og flertydige omsorgsrelationer, som resultat af ændrede levevilkår. Med eksempler fra moderne science fiction-fortællinger som Station Eleven (2021 HBO) og After Yang (2022), sporer Ingvil Førland Hellstrand fortællinger om omsorg gennem begreberne sårbarhed, ansvar og fællesskab.
16.30: Afrunding
17.00: Snacks, drinks og netværk
Pris: 800 DKK
Medemsrabat:
Medlemmer af Dansk Selskab for Sundhedsantropologi: 400 DKK
Kontakt for yderligere information:
braget2024@sundantro.dk
Ingvil Førland Hellstrand
Omsorg i den antropocene tidsalder - Keynote
Lene Hillersdal
Omsorg under pres
– Tema: Omsorg
Susanne Ekman
Prioritering og magisk tænkning
- Tema: Prioritering
Martin Høybye
I krydsfeltet mellem miljø og sundhed – Tema: Miljø
Ayo Wahlberg
Med udmattelse som vilkår
- Tema: Udmattelse